מפרק הברך

מפרק הברך (Knee Joint) הוא מפרק מרכזי בגוף המחבר בין עצם הירך (femur), עצם השוק (tibia) והפיקה (patella). תפקידו העיקרי הוא לאפשר תנועות של כיפוף ויישור הרגל והוא משחק תפקיד חשוב בתנועה כמו הליכה, ריצה, קפיצה ותמיכה במשקל הגוף. המבנה המורכב של הברך, הכולל רצועות, גידים, שרירים וסחוס, מאפשר יציבות וגמישות בו-זמנית.
בקליניקה שלנו אנו מעניקים טיפול למגוון פציעות ותסמונות:
-
קרע ברצועה הצולבת הקדמית (ACL) – פציעה ברצועה המרכזית המייצבת את הברך, שכיחה בפעילויות ספורט.
-
קרע ברצועה הצולבת האחורית (PCL) – פציעה ברצועה האחורית של הברך, שנגרמת לעיתים כתוצאה מחבלות ישירות לברך.
-
קרע ברצועות הצדדיות (MCL/LCL) – פציעות ברצועה המדיאלית (צידית פנימית) או הלטרלית (צידית חיצונית) הנפוצות בפגיעות סיבוביות של הברך.
-
קרע במניסקוס – פגיעה ברקמת הסחוס (המניסקוס) הממוקמת בין עצמות הברך, הנפוצה במצבים של סיבוב לא תקין של הברך.
-
שחיקת סחוס – ניוון של הסחוס במפרק הברך, הגורם לכאבים ולהגבלת תנועה.
-
תסמונת פטלו-פמורלית – כאבים בברך הנובעים מחיכוך לא תקין בין הפיקה לעצם הירך.
-
פריקת פיקה – תזוזת הפיקה ממקומה התקין, לרוב כתוצאה מחבלה ישירה או תנועה לא מבוקרת.
-
דלקת בגיד הפיקה – דלקת בגיד המחבר את הפיקה לעצם השוק, נפוץ אצל ספורטאים ("ברך הקופץ").
-
תסמונת ITB – דלקת ברקמת החיבור בצד החיצוני של הברך, שכיחה אצל רצים ורוכבי אופניים.
-
שיקום לאחר ניתוחים- ניתוח החלפת ברך - TKR, ניתוח כריתת מיניסקוס, ניתוח לתפירת רצועות ותפירת מיניסקוס , ניתוח לאחר פריקת פיקה , ניתוחים בעקבות שבר המפרק הברך "שבר שצקר".
פגיעות אלו נגרמות לעיתים קרובות עקב עומס יתר, נפילות, תנועות פתאומיות ולא נכונות, פציעות ספורט או פגיעות טראומתיות.
שיקום
שיקום מפרק הברך לאחר ניתוח או פציעה הוא תהליך הדרגתי שמטרתו להחזיר את התפקוד המלא של הברך, לשפר את טווח התנועה ולחזק את השרירים התומכים בה.
השיקום מתחיל לרוב מיד לאחר הניתוח או הפציעה, עם מנוחה ראשונית כדי להפחית נפיחות ולמנוע נזק נוסף. בשלב הראשוני, הפיזיותרפיה מתמקדת בתרגילים עדינים להחזרת טווח התנועה, הפחתת כאבים ושיפור זרימת הדם.
בהמשך, מתחילים תרגילים לחיזוק שרירי הרגליים, בעיקר השרירים הארבע ראשיים והמסטרינגס, שמספקים תמיכה ויציבות לברך. תרגילים אלו כוללים כיפוף ויישור מבוקר של הברך, הליכה במים להקלת העומס, ועבודה עם משקלים קלים או גומיות התנגדות.
בשלב המתקדם של השיקום, מתמקדים בשיפור היציבות והכוח, תוך ביצוע תרגילים מורכבים יותר כמו סקוואטים, טיפוס מדרגות ואימוני שיווי משקל על משטחים לא יציבים. במקרים של פציעות ספורט, יש גם שלב שכולל חזרה לפעילות הדרגתית תחת פיקוח, עם תרגול ספציפי בהתאם לספורט בו עוסקים.
משך השיקום משתנה בהתאם לחומרת הפציעה או סוג הניתוח, ויכול לנוע בין מספר שבועות למספר חודשים. מטרת השיקום היא לא רק להחזיר את הברך לתפקוד מלא, אלא גם למנוע פציעות חוזרות.